1. Home
  2. Alle Gidsen
  3. Besparen op je levensverzekeringen

Besparen op je levensverzekeringen

Verzekeringen worden vaak afgesloten om bepaalde zekerheden in het leven te hebben en bepaalde risico’s af te dekken. Vooral financiële zekerheid en de zekerheid dat bij onverwachtse gebeurtenissen bepaalde zaken verzekerd zijn is voor veel Nederlanders belangrijk. Hoewel het handig is om een verzekering af te sluiten, staat daar tegenover dat je een bepaalde premie moet betalen aan de verzekeringsmaatschappij of bank.

Zo ook met een levensverzekering. Je hebt verschillende levensverzekeringen. Zo heb je een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. De levensverzekering is af te sluiten in verschillende vormen en voor allerlei bedragen. Hoe hoger het verzekerd bedrag hoe meer premie je betaald. In veel gevallen stelt een hypotheekverstrekker het afsluiten van een levensverzekering (overlijdensrisicoverzekering) verplicht, om daar aan het einde van de looptijd je hypotheek mee te betalen. Een uitvaartverzekering is niet verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, maar kan wel handig zijn als je wilt dat je nabestaanden niet voor de kosten van jouw uitvaart hoeven te betalen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een autoverzekering of een WA verzekering, aanvaarden mensen de premiehoogte van een levensverzekering vaak klakkeloos. Toch zijn er manieren om te besparen op je levensverzekering. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Hierbij daarom enkele tips om te besparen op je levensverzekering.

Bedenk voor het afsluiten goed wat je wilt

Wanneer je levensverzekering is gekoppeld aan je hypotheek dan komt je niet onder een bepaald bedrag uit. Sluit je zelfstandig een levensverzekering af, voor bijvoorbeeld je oude dag dan hoeft het niet altijd gunstig te zijn om je voor een overdreven hoog bedrag te verzekeren. Bedenk dus vooraf goed wat het uiteindelijke doel is en neem daar ook enkele zaken mee die zich in jouw leven afspelen. Ben je een alleenstaande zonder kinderen, dan is het een levensverzekering misschien helemaal niet nodig. Je hebt immers geen directe nabestaanden, zoals partner en kinderen die ook afhankelijk van jouw inkomen zijn. Ook wanneer je samenwoont en getrouwd bent en je partner werkt, dan is een levensverzekering van 100% van de waarde van de hypotheek niet nodig en is 50% vaak meer dan voldoende. Je kunt daarmee op de helft van de premie besparen.

Kies zelf de verzekeringsmaatschappij

Je bent helemaal niet verplicht om een levensverzekering af te sluiten bij de hypotheekverstrekker. Dit wordt vaak wel gedaan, maar is misschien helemaal niet voordeliger. Ga dan ook vergelijken op premiebedragen bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Is een levensverzekering veel goedkoper dan de levensverzekering die je hypotheekverstrekker aanbiedt, dan mag je die gerust afsluiten. Je hebt dan misschien wel met twee partijen van doen, maar wel het voordeel dat je je leven lang een goedkopere premie betaald.

Sluit meerdere verzekeringen bij een verzekeringsmaatschappij af

Het kan lonend zijn om bij de verzekeringsmaatschappij waar je je levensverzekering hebt lopen, meerdere verzekeringen af te sluiten, zoals een inboedelverzekering, brandverzekering of een autoverzekering. Veel verzekeringsmaatschappijen geven namelijk leuke kortingen op de premie als je bij hen meerdere verzekeringen hebt afgesloten. Uiteraard moet je niet klakkeloos elke verzekering afsluiten en per verzekering kijken waar je het goedkoopste uit bent. Maar als je verzekeringsmaatschappij geen dure verzekeringen aanbiedt en ook nog een korting op meerdere verzekeringen, dan is dit het overwegen waard.

Blijf vergelijken

Het kan best zijn dat je na enkele jaren premie betalen voor je levensverzekering een aanbieding tegenkomt van een andere verzekeringsmaatschappij waarbij je veel goedkoper uit bent. Ook zijn er op internet genoeg vergelijkingswebsites te vinden, waarin je verzekeringen van verschillende maatschappijen met elkaar kunt vergelijken. Doe dit af en toe ook eens en kijk of je nog steeds een acceptabele premie betaald, of dat je levensverzekering veel te duur is geworden. Voordat je overstapt naar een andere maatschappij, kan het soms helpen om je huidige maatschappij op de hoogte te stellen, dat je veel goedkoper uit kunt zijn bij een andere maatschappij. Sommige verzekeringsmaatschappijen zijn daar gevoelig voor en verlagen je premie of gaan met je onderhandelen over een nieuwe prijs.

Share with your friends


Submit
Avatar gebruiker

Lisa Kok

Lisa Kok beschouwt zichzelf zowel als expert op het gebied van websitebeheer als een professional voor wat betreft affiliate marketing. Haar klanten zijn altijd blij verrast met de resultaten die Lisa kan bereiken met haar inspanningen op het gebied van internetmarketing. Door de strategieën die ze bedenkt met betrekking tot Google Adwords, Google Analytics en social media marketing, kan Lisa de beloofde resultaten waarmaken.

Ze biedt haar expertise op het gebied van affiliate marketing en websitebeheer nu op freelancebasis aan. Iedereen die geïnteresseerd is in het (beter) inzetten van internetmarketing, kan contact met haar opnemen om een beroep te doen op Lisa’s professionele diensten.

Stel een vraag

Je kunt ons hier alles vragen

Meer artikelen