1. Home
 2. Alle Gidsen
 3. Ga jij een laptop kopen? Zo maak jij de juiste keuze

Ga jij een laptop kopen? Zo maak jij de juiste keuze

Heb jij advies nodig bij de aanschaf van een nieuwe laptop? Lees deze 3 tips door en dan weet je zeker dat je de juiste laptop kiest.

Tip 1: Weet wat je wilt

Bij iedere grote aankoop die je doet is het verstandig om na te gaan waar je nu echt naar op zoek bent. Zo voorkom je dat je achteraf denkt: ‘Had ik maar..’. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Waar wil ik de laptop voor gebruiken? Als je een laptop nodig hebt voor je werk of studie, vraag jezelf dan af hoe zwaar en hoe groot deze laptop mag zijn: je wilt immers niet blijven sjouwen.
 • Hoeveel geld wil ik maximaal aan een nieuwe laptop uitgeven? Bepaal je budget. Mochten de laptops in jouw voorgenomen prijsklasse niet aansluiten bij je wensen, dan zul je je budget iets op moeten schroeven.
 • Wat wil je op de laptop doen? Voor een laptop waar jij veel foto’s of films op wilt zetten, dien je rekening te houden met een groter werkgeheugen. Wil je de laptop slechts gebruiken om te werken met programma’s als Word, dan heb je aan een gemiddeld geheugen van 1-4 GB genoeg.
 • Welke extra’s wil je? Je kunt het natuurlijk zo gek mogelijk maken. Vraag jezelf bij elke extra toepassing af of je dit echt gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld wel of geen DVD drive?

 

Gemakkelijk € 50 tot € 200 besparen op de aankoop van jouw laptop? Houd aanbiedingen van diverse merken in de gaten en koop pas een laptop op het moment dat deze in de aanbieding is.

 

Bekijk hier alle elektronica aanbiedingen

Tip 2: Ken het verschil

Een laptop, of ook wel een notebook genoemd, kom je tegenwoordig tegen in veel verschillende soorten:

  • Tablet-notebook: twijfel je tussen een tablet of een notebook? Kies dan voor een tablet-notebook. Hierbij profiteer je van het gemak van een tablet en van het vermogen van een laptop.
  • Ultrabook: een ultrabook is een ster in multitasken en ontwaakt erg snel uit de stand-by stand. Bovendien is een ultrabook erg licht en dun: een laptop op zijn best, zou je kunnen zeggen. De prijzen beginnen echter vanaf €1000.
  • Chromebook: wil je snel en gemakkelijk werken? Dan kun je kiezen voor een Chromebook. Een Chromebook is zeer gebruiksvriendelijk en de accu gaat lang mee. De prijzen van Chromebooks beginnen vanaf ongeveer €250.
  • Netbook: klein, simpel en goedkoop, oftewel een mini laptop. Een netbook is geschikt voor algemeen gebruik en al verkrijgbaar vanaf zo’n €200.

 

laptopkopen

Tip 3: Weet wat de specificaties inhouden

Processor
Een processor wordt ook wel de motor van de laptop genoemd en zorgt voor prestaties en snelheid. De prijs van een laptop is afhankelijk van de processor: voor een snellere betaal je meer.

Goedkopere processor? Atom, Intel Core i3, Intel Celeron en AMD Turion. Deze processors zijn prima als je gebruik gaat maken van tekstverwerking, internet en andere niet veeleisende programma’s.

Wil je toch een snellere processor? Kies voor Intel i7, AMD A8 of AMD A10.

Harde schijf of SSD-schijf
Een harde schijf kun je als geheugen gebruiken. Maar wat is het verschil tussen een harde schijf en een SSD-schijf? Aan de buitenkant zijn de precies hetzelfde. Je kunt de SSD-schijf zien als de grotere broer van de harde schijf. Een SSD-schijf is stiller, sneller en energiezuiniger. Wil je meerdere programma’s op je laptop open hebben staan? Dan laat een SSD-schijf je minder snel in de steek.

Werkgeheugen
Het werkgeheugen wordt ook wel het interne geheugen of Random Acces Memory (RAM) van een laptop genoemd. Normaal gesproken zou je het prima moeten redden met een laptop met een 4GB werkgeheugen. Maar wil je bijvoorbeeld foto’s en video’s bewerken met een hoge resolutie, dan is het verstandig om een laptop te kiezen met meer geheugen. Weet je al welke software je wilt installeren op je laptop? Houd dan ook rekening met de grootte hiervan. Bol.com en Redcoon hebben vaak goede laptopdeals.

Welk type ben jij?

Gamer

 • Kies voor een snelle processor: Intel Core i5, Intel Core i7, AMD A8 of AMD A10.
 • Kies voor een hoge resolutie scherm, goed toetsenbord en een goede netwerkkaart.
 • Kies voor een werkgeheugen van 4 tot 6 GB.
 • Veel gamers raden het merk Lenovo aan.

Student

 • Kies voor een processor die voorbereid is op multitasking, minimaal: Intel Pentium, Intel Core i3, AMD A6 of AMD A8.
 • Kies voor een prettig schermformaat van 13, 14 of 15 inch. Het schermformaat is van invloed op het gewicht van je laptop.
 • Kies voor een werkgeheugen van 4 GB.
 • Smartstudentdeals biedt speciale studentenkortingen.

Thuiswerker

 • Wil je thuis internetten en mailen? Kies dan voor een klein geheugen van 1-4 GB.

 

Heb jij nog een goede tip bij de aanschaf van een laptop? Laat je reactie achter in een bericht hieronder.

Share with your friends


Submit

Stel een vraag

Je kunt ons hier alles vragen

Meer artikelen