1. Home
 2. Alle Gidsen
 3. Zo kies jij het lekkerste matras

Zo kies jij het lekkerste matras

Heb je een goed matras en een goed bed? Dan is slapen elke keer weer een feestje. Maar het kan ook zijn dat je toe bent aan een nieuw matras, misschien omdat die van jou al oud is, of omdat je telkens niet goed slaapt. Tijd om een nieuwe aan te schaffen. Maar waar vind je het matras dat het beste bij jou past?

Tip 1: Bepaal de maat

Wellicht een logische tip, maar bepaal voordat je een matras of geheel nieuw bed gaat kopen eerst welke maat je nodig hebt. Kijk of naar de maat van je huidige matras of bepaal een maat op basis van de ruimte die je hebt voor een totaal nieuw bed en jouw wensen.

Tip 2: Bepaal het type matras

Weet je welke maat jouw nieuwe matras moet zijn? Bepaal dan welk type matras je zoekt.

 

Goedkoop matras?
Wil je niet te veel betalen voor een matras? Kies dan voor een polyether matras. Dit is bijvoorbeeld een prima matras voor logeerbedden.

 

Comfortabel matras?
Jij wilt een comfortabel matras. Dan kun je kiezen voor een latex matras. Deze bedden zijn gemaakt van natuurrubber. Latex heeft een grote veerkracht, wat gelijk staat aan een comfortabel bed.

 

Ventilerend matras?
Jij wilt een matras dat goed ventileert. Dan kun je kiezen voor een pocketveringsmatras. Deze matrassen hebben meerdere comfortzones en ventileren goed vanwege de lucht tussen de pocketveren. Traagschuim- en polyetherschuimmatrassen hebben beide een matige ventilatie.

 

im2-matras

 

Rugklachten?
Jij wilt een matras dat geschikt is voor mensen met rugklachten. Dan kun je kiezen voor een matras met traagschuim, ook wel NASA schuim genoemd. Dit schuim wordt zachter zodra de temperatuur stijgt. Het vormt erg goed naar de contouren van je lichaam.

 

Een matras zonder kuilen?
Jij wilt het matras dat de minste kuilen krijgt. Dan kun je kiezen voor een koudschuim matras. Kuilvorming komt bij alle matrassen in verloop van tijd voor, maar bij koudschuim matrassen het minst. Koudschuim is ook zeer geschikt voor baby’s en kinderen. 

Op zoek naar een kinderbed? De webshop Snurky biedt leuke kinderbedden, maar ook voordelige matrassen voor volwassenen.

Matras voor gelijkmatige lichaamsverdeling?
Jij wilt een matras waarbij je lichaamsgewicht gelijkmatig wordt verdeeld. Dan kun je kiezen voor een binnenveringsmatras. Vaak is een topmatras fijn om het comfort bij dit soort bedden te verhogen.

Een topmatras is niet alleen erg comfortabel, maar ook makkelijk te keren en goedkoper om te vervangen. Daarnaast gaat jouw gewone matras veel langer mee wanneer je op een topmatras ligt.

Tip 4: Zo beoordeel je de kwaliteit

Een goed matras:

 • Heeft de juiste hardheid
 • Heeft een goede warmte-isolatie
 • Heeft een goede vochtregulatie
 • Is duurzaam. Het is immers zonde als je een duur matras koopt en daar maar vijf jaar mee doet.
 • Vormt zich naar je lichaam. Ga je een matras testen en lig je op je zij, dan hoort het matras je taille te raken.

Tip 5: Zo test je een matras

 • Neem een kussen van thuis mee, een goed matras is toch niets zonder een fijn kussen
 • Test wanneer je energie hebt. Elk matras ligt namelijk lekker als je moe bent
 • Houdt de punten uit tip 4 goed in jouw hoofd
 • Kijk of je goed kunt draaien
 • Test in elk mogelijke slaappositie
 • Neem de tijd met testen. Een matras is vaak niet erg goedkoop, koop dus niet het eerste het beste matras

Tip 6: Duurder matras is niet per se beter

Is een duurder matras beter dan een goed matras? Nee hoor, dat is volgens een onderzoek van de Consumentenbond veelal onzin. Duurdere merken, zoals Auping en M-Line, komen niet opvallend beter uit de test dan de versies van goedkopere concurrenten. Kies voor het goedkoopste matras dat aansluit op jouw persoonlijke lichaamsbouw, slaappositie en behoeftes. Bij Leen Bakker en Matrasaanhuis vind je veel voordelig matrassen

Exotische matrassen beter?
Nee hoor, het gebruik van natuurlijke materialen zoals katoen, wol en zijde zorgt niet per se voor de verbetering van het matras. Er zijn tegenwoordig uitstekende kunststoffen die de eigenschappen van natuurlijke materialen prima benaderen. Laat je dus niet overhalen door woorden als ‘exotische materialen’ en ‘natuurlijke materialen’.

 

Gemiddelde prijs voor een matras

Type
Polyether
Koudschuim
Latex
Traagschuim
Pocket
 Gemiddelde prijs
€150
€400
€700
€700
€900

 

Tip 7: Thuis proefslapen

Het is niet vreemd dat je even moet wennen wanneer je net een nieuw matras hebt aangeschaft. Soms kan dit wel twee weken duren. Kies daarom bij voorkeur altijd een leverancier waarbij je het matras thuis mag testen. Bij diverse internetaanbieders kun je gedurende twee weken jouw nieuwe matras testen. Dit kan bijvoorbeeld bij Yumeko en  Matrasaanhuis.

Heb jij nog meer tips op het gebied van matrassen? Laat jouw reactie dan hieronder achter. Dan zeggen wij alvast: Slaap lekker!

Share with your friends


Submit

Stel een vraag

Je kunt ons hier alles vragen

Meer artikelen