Inleiding tot PGP

original page:http://www.queen.clara.net/pgp/pgp.html
________________________________________
Inhoud

 

 

Beginners gedeelte

Wat is PGP?

Ik heb deze pagina opgesteld om een antwoord te geven op de veelgestelde vragen over PGP – Deze pagina geeft antwoord op wat PGP is, waar het te krijgen is en hoe het te gebruiken is.

PGP (afkorting voor Pretty Good Privacy), is gemaakt door Philip Zimmermann. PGP is het facto-standaardprogramma voor beveiligde e-mail en bestandsversleuteling op internet. Het cryptografiesysteem met openbare sleutel stelt ook mensen,  die nog geen kennis hebben van beveiligingssystemen, in staat om verzonden berichten te beveiligen tegen ongeoorloofd lezen en om digitale handtekeningen aan berichten toe te voegen om hun authenticiteit te garanderen.

Waarom hebben we PGP nodig? E-mail die via internet wordt verzonden, lijkt meer op papieren post of op een briefkaart, dan op post in een verzegelde envelop. Het kan gemakkelijk worden gelezen of zelfs gewijzigd worden door iedereen met een geprivilegieerde toegang tot een van de computers langs de route die de mail aflegt. Hackers kunnen e-mails lezen en / of smeden. Overheidsinstellingen luisteren en lezen privécommunicatie.

Topgeheime documenten van de Amerikaanse National Security Agency onthullen de enorme omvang van het schandaal dat de overheid onze vermeende privécommunicatie bespioneert.

Meer topgeheime documenten van NSA en GCHQ onthullen enkele van hun vuile trucjes om hen in staat te stellen om effectiever te spioneren.

Zie de volgende artikelen voor meer informatie over waar PGP voor is en wat het kan doen:

In een volledig transcript van een interview op het radioprogramma High Tech Today legt Phil Zimmermann zelf uit waarom hij PGP schreef.

Meer gedetailleerde informatie over PGP en kopieën van het programma zelf voor verschillende platforms vindt u in de onderstaande links.

 

 

Eenvoudige handleiding voor beginners

Er is aanzienlijke overlap tussen deze handleidingen. Als u de informatie die u nodig hebt niet kunt vinden in één van de oplossingen, probeer dan een andere of probeer de veelgestelde vragen. Sommige van deze sites zijn verouderd en verwijzen alleen naar oudere versies van PGP, maar ze bieden over het algemeen nog steeds nuttige informatie.

 

PGP downloaden

De verspreiding van verschillende PGP-versies kan nogal verwarrend zijn. De volgende links geven een uitleg van de verschillende versies en wat ze kunnen doen:

PGP 2.6.3ia voor RISC OS. Hier vindt u een verzameling PGP-software en andere beveiligingshulpprogramma’s voor RISC OS (Acorn) -computers. Er is ook een RISC OS-versie van GnuPG, die volledig aansluit op (en zelfs superieur is aan) moderne versies van PGP.

Er zijn verschillende versies van PGP beschikbaar voor veel verschillende besturingssystemen, maar niet voor elk platform bestaat er een aparte versie. Welk besturingssysteem u ook gebruikt, u kunt een geschikte versie vinden op een van de volgende sites:

________________________________________
Enkele PGP-gerelateerde links

Hoewel sommige van de volgende koppelingen niet up-to-date zijn en geen informatie bevatten over de nieuwste versies van PGP, bieden ze allemaal nuttige algemene informatie.

________________________________________
Het UKERNA Secure e-mail project

De United Kingdom Education and Research Networking Association (UKERNA) leidt het Joint Academic Network (JANET) namens de academische gemeenschap van het Verenigd Koninkrijk (ongeveer ac.uk). UKERNA ziet de huidige oplossing voor authenticatie en privacy van documenten als PGP en onderzoekt hoe PGP gemakkelijk kan worden gebruikt voor het verzenden van e-mail.
________________________________________

Hoe PGP werkt (gedeeltelijk)

Als je wiskundig aangelegd bent en een beetje begrijpt (of bereid bent te leren) over modulaire rekenkunde, kun je lezen over de wiskunde achter sommige cryptosystemen met openbare sleutel op de volgende URL’s:
• De Muppetlabs-site geeft een elementaire uitleg van het RSA-systeem.
De Paj-site toont ook hoe het RSA-systeem werkt.
• De versleutelingspagina “Ius mentis” verklaart ook enkele andere cryptosystemen.
________________________________________
Toegangsstatistieken
De webteller zegt dat u sinds september 1995 de  bezoeker bent.
________________________________________
“Niemand zal worden onderworpen aan willekeurige inmenging in zijn privacy, familie, huis of correspondentie …” – Artikel 12, Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.