Onderzoeksstudie over het dragen van sokken in bed

Ongeveer de helft van de Nederlanders draagt wel eens sokken in bed, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van MrKortingscode.nl. Bijna 26% van de mannen dragen zelfs sokken tijdens seks, terwijl vrouwen dit veel minder vaak doen. Vooral mannen tussen de 30 en 39 jaar hebben graag warme voeten wanneer ze met hun partner het bed delen.

Het blijkt dat 12% van de mensen regelmatig sokken in bed draagt. 10% kiest er zelfs bijna elke dag voor. 13% draagt zelden sokken wanneer ze gaan slapen, en dus waarschijnlijk alleen wanneer het heel koud is, of wanneer ze ziek zijn.

Wie draagt er vaker sokken in bed?

18% van de vrouwen zegt regelmatig de sokken aan te houden in bed. Bij de mannen is dit 6%, en dus veel minder. Zou dit betekenen dat vrouwen vaker koude voeten hebben? Of minder goed kunnen slapen zonder warme voeten?

Opvallend is dat ook jongeren graag sokken dragen in bed, terwijl er vaak wordt gedacht dat vooral ouderen snel koude voeten hebben. Zo verklaart 13,6% van de mensen tussen de 16 en 29 jaar bijna elke dag sokken in bed te dragen, en maar 4,5% van de 50 tot 59 jarigen.

In de groep 40 tot 49 jarigen draagt een meerderheid, met 60%, nooit sokken in bed. Bij de 16 tot 29 jarigen is dit iets meer dan 36%. Met sokken slapen is dus zeker niet ouderwets.

Het valt op dat vooral mensen uit huishoudens met kinderen, waarvan het jongste kind tussen de 13 en 17 jaar is, vaker sokken dragen dan bijvoorbeeld mensen uit meerpersoonshuishoudens zonder minderjarige kinderen. Zo draagt 16,7% van de mensen uit de eerste categorie bijna elke dag sokken in bed, in tegenstelling tot maar 8,8% in de tweede categorie.

Van de mensen die alleen wonen, zegt 55,6% dat ze geen sokken in bed dragen. Dit is meer dan mensen die met meerdere personen (volwassenen of kinderen) in huis wonen. Dit kan als zeer verrassend worden gezien, aangezien men sneller koude voeten heeft wanneer men alleen slaapt, dan wanneer het bed met een partner wordt gedeeld.

Van degenen die alleen wonen en wel sokken dragen tijdens het slapen, doet het merendeel dit soms, en dus lang niet elke dag. Het zou dus kunnen gaan om de koude winternachten of wanneer er sprake is van verkoudheid of griep.

Waarom draagt men sokken in bed?

Het grootste aantal mensen antwoordde dat sokken worden gedragen omdat het moeilijk is om in slaap te vallen met koude voeten. Het is dan ook algemeen bekend dat de meeste lichaamswarmte via het hoofd en de voeten ontsnapt. Het dragen van sokken kan hierdoor helpen om rustig in slaap te vallen zonder te liggen rillen van de kou. 55,6% van de vrouwen verklaart dat ze moeite hebben met slapen zonder sokken. Bij de mannen is dit maar 20%. Het feit dat dus vooral vrouwen voor sokken kiezen is dus vrij logisch.

Meerdere personen melden dat de sokken niet de hele nacht aanblijven. Deze worden soms tijdens de nacht uitgetrokken, wanneer het warm genoeg is geworden in bed. Dit betekent dat de sokken worden gebruikt voor het in slaap vallen. Maar dat men daarna gewoon zonder sokken de rest van de nacht kan blijven slapen.

Wie draagt sokken tijdens seks?

Bijna 14% van de mensen kiest ervoor de sokken aan te houden tijdens de seks. Echter zijn het vooral mannen die deze keuze maken. Zo zegt 26,7% van de mannen sokken te dragen tijdens het intieme moment met hun seksuele partner, in tegenstelling tot maar 8,3% van de vrouwen.

Als we ons bedenken dat juist vooral vrouwen kiezen voor het slapen met sokken, is het opvallend dat het de mannen zijn die ze liever aanhouden tijdens de seks. Dit schijnt dus erg afhankelijk te zijn van het geslacht, maar dat niet alleen. Zo gooien de jongeren tussen de 16 en 29 jaar de sokken liever op de grond, terwijl de mensen tussen de 30 en 39 jaar liever de voeten warm houden.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1057 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is in Februari 2020 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van MrKortingscode.nl.

Zie hier de details van het onderzoek

Contact:
Mc Wilford Paclar
Tel:
088-0406700